Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TİKA’dan Bosna Hersek’in Kültürel Mirasının Korunmasına Destek

heykeltıraş Alija Kucukalic’in bazı heykelleri sergilendi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Saraybosna Üniversitesi Restorasyon ve Konservasyon Bölümü’ne, Bosna Hersek’teki tarihi belgeler, heykeller, resimler ve tablolar gibi eserlerin restorasyonu için uzman restoratör ve konservatör yetiştirilmesi programına teknik ekipman desteği sağlandı.

Bosna-Hersek’in zengin ve çok katmanlı kültürel mirasını koruma çabalarına katkı sunmak amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında başta Osmanlı dönemi eserleri olmak üzere farklı medeniyetlere ait tarihi yapı ve objelerin restorasyonunda kullanılan özel ekipmanlar TİKA tarafından temin edildi.

Ülkede bu alanda ilk ve tek akademik program olma özelliği taşıyan Saraybosna Üniversitesi Restorasyon ve Konservasyon Bölümü ile iş birliğinde yürütülen proje kapsamında, üniversite öğrencilerinin eğitim sürecinde gerçekleştirdiği uygulamalı çalışmalar “Geçmişin İzleri, Günümüzün Eserleri” adlı sergiyle ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Başkent Saraybosna’da düzenlenen sergide ziyaretçiler, restorasyon ve konservasyon tekniklerinin pratiğe nasıl yansıtıldığını yakından görme fırsatı buldu. Serginin açılış törenine Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Emin Akseki, TİKA Saraybosna PKO Koordinatörü Erdinç Işık, Restorasyon ve Konservasyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Çazim Hadzimejliç, Saraybosna Müzesi Müdüresi Indira Kuçuk-Sorguç, Saraybosna Kantonu Anıtlar Koruma Kurumu, Saraybosna Tarih Müzesi ve diğer kurum temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Sergide, Bosna Hersek’in ünlü ressamları İsmet Mujezinovic ve Petar Sain’e ait tablolar, 1532 tarihli Gazi Hüsrev Bey Emirnamesi (azınlıkların korunmasına dair hükümler içeren belge), 1820 tarihli Saraybosna Esnafı Pirnamesi (tüzük), 1902 tarihli Sultan 2. Abdülhamid tarafından Saraybosnalı Petrakija ailesine verilen berat (tayin belgesi), Avusturya-Macaristan dönemine ait Gazi Hüsrev Bey Camisi’ne ilişkin mimari çizimler ve heykeltıraş Alija Kucukalic’in bazı heykelleri sergilendi.

Büyükelçi Akseki, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Bosna Hersek’in çok köklü bir geçmişi olduğunu, bu geçmişin de gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini söyledi.

 

 

Saraybosna Üniversitesinin restorasyon alanında önemli çalışmalara imza attığını aktaran Akseki, şöyle devam etti:

“TİKA da 2022 yılından bu yana Güzel Sanatlar Akademisine destek sağlıyor. TİKA’nın sağladığı destekler sayesinde restore edilen eserler var burada. Bu eserler arasında çok önemli Osmanlı evrakları da var. Biz, Bosna Hersek ile her alanda ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Tarihsel mirasın, gelecek nesillere aktarılması da bu alanlardan biri.”

Akseki, başta TİKA olmak üzere eserlerin restorasyonunda emeği geçen tüm akademisyenlere teşekkür etti.

Projenin başında bulunan Saraybosna Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi Restorasyon ve Konservasyon Bölümü Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cazim Hadzimejlic ise TİKA’ya destek verdikleri için teşekkür etti. Sanatın sadece somut eserlerden oluşmadığını belirten Hadzimejlic, “10 ay boyunca 11 eser üzerinde restorasyon çalışması yaptık.” dedi.

TİKA’nın katkılarıyla yürütülen bu proje, Bosna Hersek’te kültürel mirasın bilimsel yöntemlerle korunmasına ve nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesine olanak tanıyor. Eğitim ve kültür arasında köprü kuran proje, geçmişin değerlerini geleceğe taşımaya önemli katkı sunuyor.

DİĞER GALERİLER

TÜMÜ

Diğer Galeriler

Foto Galeri Ana Sayfa